Spis treści
Miłośnicy małej czarnej wiedzą, jak ważne jest parzenie kawy. W zależności od metody można uzyskać napój w sam raz do śniadania lub na słodki podwieczorek. Na efekt smakowy wpływają odpowiednie proporcje wody, mleka czy takich dodatków jak czekolada i bita śmietana. Podczas gdy każdemu doskonale znane jest espresso, to już takie nazwy jak affogato oraz latte macchiato mogą przyprawiać o zawrót głowy podczas przeglądania kawiarnianego menu. Sprawdź, czym się różnią najpopularniejsze metody parzenia kawy!
Na początku jest ziarno. Niepozorne, ale o wyjątkowych właściwościach. Dziś kawa stanowi jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Dzięki eksperymentom ze sposobami parzenia masz okazję rozkoszować się niebanalnymi połączeniami smakowymi.
Pobudzająca mała czarna z dużą zawartością kofeiny to propozycja idealna na początek dnia. Filiżanka czystego napoju jest przysmakiem dla prawdziwych koneserów, który lubują się w goryczkowym posmaku. Z kolei kawy deserowe trafią w gusta wielbicieli delikatnych napojów. Tu kawowa nuta przełamana jest różnego rodzaju dodatkami: mlekiem, śmietaną czy słodkimi sosami.
Poznaj 5 wyśmienitych kaw dostępnych w Cukierni Sowa.
Jeśli lubisz kontrastowe połączenia, affogato trafi w Twój gust. Ten włoski deser to nic innego jak lody zanurzone w kawie. Stąd też nazwa, która oznacza „zatopiony”. Podstawę stanowi tu espresso. Może być gorące (wówczas zmrożona kulka cudownie rozpuści się w napoju) lub schłodzone. Duże znaczenie mają tutaj dodatki. Deser doskonale smakuje podany z sosem karmelowym lub czekoladową posypką.
Wśród popularnych metod parzenia kawy nie mogło zabraknąć cappuccino. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów tego napoju. Jego nazwa została zaczerpnięta od kolorów habitów włoskich kapucynów.
Wzorowo przyrządzone cappuccino ma objętość 150 ml. Z czego 25 ml to espresso a reszta to warstwa mlecznej pianki. Przy przygotowywaniu warto zwrócić uwagę na odpowiednie spienienie mleka. Powinno mieć aksamitną, jogurtową konsystencję. Po jego wlaniu możliwe jest wykonanie charakterystycznych wzorków na powierzchni.
Mocha zwana inaczej mokką to odmiana kawy latte, w której proporcje espresso oraz mleka są jednakowe. W tym przypadku najważniejszym dodatkiem jest czekolada. Inspiracją do powstania tego napoju jest jemeńska kawa o charakterystycznej kakaowej nucie.
Istnieje wiele sposobów parzenia mokki. W jednym z przepisów do espresso dodaje się rozpuszczoną czekoladę oraz zalewa całość gorącym mlekiem. W innej metodzie kawę dodaje się na samym końcu, a całość udekorowana jest bitą śmietaną.
Wielbiciele kaw z dużą zawartością mleka z pewnością zakochają się w rodzinie latte. To bardzo łagodna alternatywa dla małej czarnej, która doskonale nadaje się na popołudniowy podwieczorek. Napój składa się z charakterystycznych trzech warstw, które najlepiej prezentują się w wysokiej przezroczystej szklance. Bazą przygotowania jest tutaj spora porcja gorącego mleka, na które ostrożnie wlewa się espresso.
Słodkim wariantem dla klasycznego latte macchiato jest latte smakowe. Różnicę stanowi tu dodatek syropu w wybranym smaku – karmelowym, orzechowym, amaretto czy kokosowym.
Idealna kawa do ciasta? Oczywiście po wiedeńsku! Ten napój jest szczególnie popularny wśród miłośników solidnych deserów. To przykład na to, jak za pomocą podstawowych składników można stworzyć kultowy rarytas.
Przygotowanie kawy po wiedeńsku to tylko kilka prostych kroków. Wystarczy rozpuścić czekoladę w mleku, ubić, a następnie wymieszać z porcją espresso. Całość należy obowiązkowo udekorować warstwą bitej śmietany oraz dowolną posypką lub cynamonem.
W kawowym świecie nie ma miejsca na nudę. Nie ograniczaj się do jednego sposobu parzenia kawy i odkryj całą gamę doznań smakowych, jakie czekają na Ciebie w Cukierni Sowa. Różnorodność połączeń składników i dodatków sprawi, że zawsze będziesz wpadać do nas na kolejną filiżankę. Przy okazji spróbuj naszych deserów przygotowanych przez mistrzów cukiernictwa. Bo nic tak nie smakuje, jak połączenie słodkości z porcją najlepszej kawy!