Wielkanoc to pochwała polskiej tradycji kulinarnej. Żadne inne święto nie stwarza tylu okazji do przyrządzenia regionalnych klasyków. Chcesz w tym roku zaskoczyć gości suto zastawionym stołem i wyśmienitymi słodkościami? Odkryj z nami tradycyjne wypieki na Wielkanoc i sprawdź, jakie oryginalne prezenty znajdziesz w Cukierni Sowa!
Spis treści
Wielkanocne śniadanie powinno łączyć w sobie obfitość staropolskiego stołu z wiosennymi smakami. Przygotowując ucztę, warto znaleźć złoty środek pomiędzy treściwszymi i lżejszymi potrawami. Oprócz kiełbasy, pieczeni czy pasztetu, dobrze, jeśli będzie miejsce dla sałatek z dużą ilością zieleniny. Jeśli znudziły Ci się jajka na twardo, w tym roku postaw na jeden z wielu przepisów na jajka faszerowane z kiełkami albo rzeżuchą czy zapiekane z pieczarkami.
Wielkanoc to także święto słodkich wypieków! Nic nie smakuje w tym czasie lepiej niż domowe ciasta z tematycznymi dekoracjami. Kurczaczki, zajączki, bazie – te wielkanocne symbole widoczne są w napisach z lukru i czekoladowych ozdobach. Nie można też zapomnieć o słodkich figurkach z czekolady i nadziewanych jajeczkach, których wyczekują nie tylko najmłodsi.
Najbardziej wielkanocnym ze wszystkich polskich ciast jest oczywiście mazurek. Nie można pomylić tego wypieku z żadnym innym. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, z którego wykonuje się nie tylko spód, ale często i rąbek wokół, a nawet ozdoby, np. listki, warkocze. Wnętrze można wypełnić dowolnymi masami – najczęściej czekoladowymi, kajmakowymi lub dżemami. Nie może zabraknąć tu również dużej ilości bakalii czy ozdobnych napisów wielkanocnych.
Kolejną polską klasyką na Wielkanoc jest babka. Pieczona lub gotowana w charakterystycznej stożkowej formie będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznego podwieczorku. Babka z pewnością trafi w każde gusta smakowe, bo istnieje wiele rodzajów: piaskowa, marmurkowa, cytrynowa czy drożdżowa. Ta ostatnia najbardziej kojarzy się z Wielkanocą. Dobieraj dodatki według Twojego upodobania, ozdabiając ciasto lukrem lub czekoladą.
W wielkanocnym repertuarze ważne miejsce zajmuje również pascha. To ciasto bez pieczenia, które przywędrowało do Polski ze Wschodu. Wykonuje się ją z białego twarogu z dodatkiem śmietanki, jajek oraz dużej ilości bakalii. Kluczem do udanej paschy są dobrej jakości składniki.
Święcenie pokarmów to ważny element obchodzenia Świąt Wielkanocnych. W przygotowanie jedzenia do koszyczka, w tym robienie pisanek, warto zaangażować najmłodszych. Oprócz wędlin i jajek do święconki często wkłada się również słodycze. Zamiast jednak odkrajać kawałek ciasta przeznaczonego na święta, warto wybrać mini babeczki, które znajdziesz w asortymencie Cukierni Sowa. Polecamy też coś słodkiego do dekoracji wielkanocnego stołu – to baranek wielkanocny z cytrynowego ciasta babkowego oraz czekoladowy zajączek.
Wielkanoc najmłodszym kojarzy się przede wszystkim z prezentami, które przynosi świąteczny zajączek. Według tradycji upominki chowa się w specjalnie przygotowanych i starannie schowanych „gniazdkach” rozlokowanych w domu lub ogrodzie. Co powinno znaleźć się w wielkanocnej paczuszce? Największą popularnością cieszą się: czekoladowe figurki, słodkie tabliczki czekolady czy cukierki. Uśmiech na twarzy pociech wzbudzi również torcik chrupiąca cytryna króliczek z uroczą dekoracją podane po uroczystym śniadaniu.
Jeśli decydujesz się na prezenty dla dorosłych z rodziny lub z pracy, postaw na sprawdzone pomysły, np. zestaw wielkanocny Cukierni Sowa. W jego skład wchodzą m.in. mazurek, jajko czekoladowe, kawa, ciastka i konfitura. Polecamy również elegancko opakowane pralinki wielkanocne w wiosennych kolorach.
Tegoroczna Wielkanoc może być jeszcze bardziej udana! Zadbaj o urozmaicone doznania smakowe, dzięki czemu każdy z gości znajdzie na świątecznym stole coś dla siebie. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich mistrzowskimi wypiekami, wybierz wielkanocne ciasta na zamówienie z oferty Cukierni Sowa. Znajdziesz nas we Wrocławiu i wielu innych miastach w całej Polsce. Znajdziesz u nas torty okolicznościowe, tradycyjne mazurki, babki, a także słodkie podarunki dla małych i dużych. Zapraszamy!