Każdego ranka przed wyjściem do pracy pijesz małą czarną z mlekiem? Przystając na rutynę, wiele Cię omija! Istnieje wiele rodzajów kaw, które mogą zachwycić Cię swoim smakiem. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy te najczęściej serwowane w kawiarniach i cukierniach. Z tego artykułu dowiesz się m.in. czy latte i latte macchiato to synonimy oraz jak poprawnie przyrządza się klasyczne americano lub czekoladowy napój mocha. Już teraz odkryj kawowe oblicza i bądź ekspertem od baristyki we własnym domu!
Spis treści
Początkowo kawę pijano w jednej wersji – czarnej. Szybko jednak kawoszom zasmakował także wariant z dodatkiem mleka lub śmietanki. Dzisiaj kawę podaje się na wiele sposobów, a każdy jej miłośnik z łatwością może znaleźć rodzaj, który najbardziej mu odpowiada. W cukierniach i kawiarniach serwuje się nie tylko napoje mleczne, ale także smakowe. Niektóre mają na wierzchu delikatną piankę, a jeszcze inne zachwycają wzorami wykonywanymi spienionym mlekiem. Warto jednak wiedzieć, że różne oblicza kawy wynikają przede wszystkim z zastosowanego przy parzeniu gatunku ziarna. Najczęściej jest to Arabica (łagodniejsza i słodsza, z wyczuwalnymi nutami czekolady i cukru) lub Robusta (o gorzkim posmaku, cierpkich akcentach i wyższej zawartości kofeiny).
Popularną grupą napojów parzonych z ziarna kawowca są kawy bezmleczne. Jedną z nich jest espresso. To wyrazista esencja przygotowywana z drobno mielonych ziaren, na której powierzchni widoczna jest crema, czyli pianka. W cukierniach podaje się ją najczęściej w niewielkiej filiżance o pojemności 70 ml, przy czym napar wypełnia ją jedynie do połowy. Espresso to nie tylko zastrzyk energii w ciągu dnia. To także baza dla wielu innych napojów, w tym americano – klasycznej, czarnej kawy bez pianki. By uzyskać taki efekt, espresso wlewa się do gorącej wody – nigdy odwrotnie. Mniej znanym wariantem z opisywanej kategorii, a przy tym najmniejszą z propozycji (maksymalnie 22 ml) jest ristretto. Jest wyraziste w smaku, a przy tym delikatnie słodkie.
Wolisz napar o mniej wyczuwalnym kawowym smaku? Twoim nowym ulubionym napojem może być jedna z poniższych propozycji! Wszystkie są pyszne, a różnią się ilością dodanego mleka oraz intensywnością. Oto one:
caffé latte – podawane w wysokiej szklance lub kubku połączenie espresso i spienionego mleka w proporcji 1:3; miesza się je tak, by zachować kremową piankę,
cappuccino – przygotowywane poprzez wlanie 50 ml espresso do 100 ml spienionego mleka,
flat white – podwójne espresso z odrobiną mleka; jest mocno kawowe, a przy tym mleczne; nie ma pianki,
mocha – słodka kompozycja uzyskiwana przez wymieszanie rozpuszczonej czekolady z mlekiem oraz dolanie espresso,
latte macchiato – kawa, którą tworzą warstwy: mleko, espresso i sztywna pianka mleczna,
frappé – napój mrożony z espresso, wody i mleka,
macchiato – espresso z plamką mlecznej piany.
Randka, rocznica ślubu, a może zwykłe spotkanie z przyjaciółką? Każda okazja jest dobra, by spędzić miłe popołudnie w Cukierni Sowa! Oprócz dobrze znanego cappuccino, espresso czy flat white wypijesz u nas także:
affogato – espresso z dodatkiem gałki lodów waniliowych i posypką czekoladową,
kawę wiedeńską – caffè crema z bitą śmietaną,
smakowe latte m.in. z syropem waniliowym, orzechowym, miętowym, kokosowym i nie tylko!
Cukiernia Sowa ma w ofercie także kawy ziarniste. 100-procentową Arabicę kupisz w opakowaniu o wadze 250 g, 500 g oraz 1 kg. Świetnie sprawdzi się ona do domowego ekspresu lub jako prezent dla znajomego kawosza. Warto też spróbować kawy rozpuszczalnej o wyczuwalnym aromacie orzecha włoskiego i ciemnego kakao.
Wraz z przyjaciółmi, rodziną lub ukochaną osobą odwiedź Cukiernię Sowa i rozsmakuj się w gorących napojach o wyjątkowym aromacie i doskonałym smaku. Do przygotowania naparu używamy wysokiej jakości ziaren kawowca. Kawa najlepiej komponuje się z lekkim deserem, dlatego przy okazji zamów nasze słodkości: przepyszny sernik, kawałek tarty lub babeczkę z kremem. Zielona Góra, Kościerzyna, Elbląg i Zabrze to nie wszystkie miasta, w których mieszczą się Cukiernie Sowa. Już teraz znajdź punkt najbliżej siebie i umów się tam na spotkanie!