Aktualizacja oświadczenia 15 stycznia
Drodzy Przyjaciele i Partnerzy Cukierni Sowa
Pragniemy Was poinformować o podjęciu decyzji dotyczącej zakończenia stosowania jaj “trójek” w naszej produkcji. Jak wiecie, w obecnej chwili w 80% korzystamy z jaj z wolnego wybiegu i z całą świadomością podejmujemy działania w kierunku całkowitego wycofania innych jaj z naszej produkcji.
Chcemy, aby ten proces przebiegał w sposób transparentny i w zgodzie z naszymi wartościami oraz możliwościami operacyjnymi, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższej jakości naszych produktów.
Rozumiemy znaczenie dobrostanu zwierząt i wierzymy, że nasza decyzja przyczyni się do poprawy warunków ich hodowli. W międzyczasie będziemy intensywnie pracować nad pozyskaniem alternatywnych źródeł jaj od dostawców, którzy spełniają wymagania zrównoważonej i odpowiedzialnej produkcji.
Deklarujemy, że do końca 2025 roku całkowicie wycofamy jaja klatkowe z naszego łańcucha dostaw.
Zespół Cukierni Sowa
Drodzy Przyjaciele Cukierni Sowa,
Od kilku dni jesteśmy obiektem oskarżeń organizacji Otwarte Klatki. Nadszedł czas, abyśmy przedstawili nasze stanowisko w tej sprawie. Chcemy podkreślić, że Cukiernia Sowa konsekwentnie dąży do korzystania z jaj pochodzących z wolnego wybiegu. W naszym oświadczeniu z 2019 roku zrezygnowaliśmy z jaj "trójek". Od tego czasu sukcesywnie i konsekwentnie realizujemy ten cel. Na chwilę obecną ponad 80% używanych przez nas jaj pochodzi z wolnego wybiegu.
Dlaczego nie 100%? Głównym powodem są czynniki zewnętrzne, na które nie mamy wpływu – w tym ograniczona dostępność jaj od dostawców spełniających nasze potrzeby i normy jakości. O tej sytuacji informowaliśmy Otwarte Klatki, jednak nie otrzymaliśmy żadnego wsparcia ani konkretnych propozycji rozwiązania problemu a jedynie wymuszanie deklaracji. Od prawie 80 lat działamy jako uczciwa, rodzinna firma z tradycjami, wspierająca liczne inicjatywy związane ze zrównoważonym rozwojem i dbaniem o dobro naszej planety oraz jej wszystkich mieszkańców (program Zielona Sowa, wsparcie ogrodów zoologicznych i inne). Tym bardziej z przykrością zauważamy, że działania Otwartych Klatek w tej sprawie koncentrują się bardziej na generowaniu negatywnego rozgłosu wobec naszej marki niż na faktycznej pomocy w poprawie warunków hodowli kur.
Warto przypomnieć, że w 2019 roku, wprowadzając zmiany w polityce zakupowej dotyczącej jaj, nie spotkaliśmy się z tak intensywną mobilizacją ze strony tej organizacji. Obecnie widzimy, że zamiast konstruktywnego dialogu mamy do czynienia z presją i szykanami w mediach społecznościowych.
Oświadczamy zatem, że nadal będziemy zwiększać udział jaj z wolnego wybiegu w naszej produkcji, sukcesywnie realizując nasz cel, aż do czasu wprowadzenia wymagań ustawowych w tym zakresie.
Dziękujemy za Wasze wsparcie i zaufanie.
Zespół Cukierni Sowa